Τύποι Δέρματος: Πώς να τους αναγνωρίζετε!

Οι Τύποι Δέρματος και η αναγνώρισή τους είναι μία από τις πιο απαραίτητες γνώσεις που οφείλει να έχει ένας αισθητικός.

Ανάλογα με την ξηρότητα, τη λιπαρότητα και την υγρασία της κεράτινης στιβάδας καθώς και το PH τους κατατάσσουμε τα δέρματα σε 4 βασικούς τύπους:
ΚανονικόΛιπαρόΞηρό και Μεικτό Τύπο.

Κανονικό ή Φυσιολογικό Δέρμα

Θα λέγαμε ότι είναι το ιδανικό δέρμα καθώς το μοναδικό “εμπόδιο” που έχει ν’ αντιμετωπίσει είναι ο χρόνος. Η επιφάνειά του είναι λεία, το πάχος του μέτριο, διαθέτει ελαστικότητα και οι πόροι του μόλις που μπορούν να διακριθούν με γυμνό μάτι. Το PH κυμαίνεται γύρω στο 5,5.


Η λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων είναι κανονική όπως και η αναλογία των λιπαρών και υδατικών ουσιών.

Προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κανονικό / Φυσιολογικό Δέρμα

Ο συγκεκριμένος τύπος δέρματος δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα και με τη σωστή περιποίηση μπορεί να παραμείνει για πολλά χρόνια νεανικό και σφριγηλό. Είναι πολύ εύκολο να το αναγνωρίζεις μιας και το χρώμα και η όψη του σφύζει από υγεία. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι φυσιολογικό δέρμα έχουν τα νεογέννητα μωράκια!

Η αλήθεια είναι ότι λόγω των βλαβερών συνθηκών της εποχής μας καθώς και των ανθυγιεινών συνηθειών του σύγχρονου ανθρώπου δύσκολα συναντάται ο συγκεκριμένος τύπος σε όλη την έκταση του προσώπου.

Λιπαρό Δέρμα

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του λιπαρού δέρματος είναι η μεγάλη αντοχή του στο χρόνο.

Με ΡΗ του κυμαίνεται γύρω στο 6 χαρακτηρίζεται από έντονη λιπαρότητα. Ωστόσο, χάρη στην αυξημένη ελαστικότητά του η γήρανσή του καθυστερεί να έρθει αλλά όταν εμφανιστούν οι πρώτες ρυτίδες είναι βαθιές και έντονες.

Προβλήματα που αντιμετωπίζει το Λιπαρό Δέρμα

Το χρώμα του λιπαρού δέρματος είναι μουντό λόγω του μεγάλου πάχους του, γυαλίζει και μοιάζει βρώμικο.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματά του είναι η τάση που έχει στην ακμή μιας και εμφανίζονται πολύ συχνά σπυράκια και φαγέσωρες στην επιφάνειά του.

Τύποι Δέρματος: Ξηρό Δέρμα

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι σε σύγκριση με τα υπόλοιπα είναι το πιο προβληματικό.

Έως την ηλικία των 20 περίπου είναι ιδιαίτερα όμορφο και θυμίζει πορσελάνη μιας και είναι λείο και λεπτό. Το ph του παίρνει όλες τις διαβαθμίσεις του ελαφρά όξινου (4,5-5). Οι πόροι του είναι μικροί και αραιοί (σχεδόν ανύπαρκτοι).

Προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ξηρό Δέρμα

Τα προβλήματα του Ξηρού Δέρματός ξεκινούν περίπου από το 20ο έτος ενός ανθρώπου και όσο περνάνε τα χρόνια αυξάνονται.

Τα πρώτα σημάδια είναι η εμφάνιση αφυδατωμένης όψης στην επιδερμίδα και οι μικρές, επιφανειακές ρυτίδες εμφανίζονται σε μικρή ηλικία. Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και πολύ εύκολα δημιουργεί κοκκινίλες και ευρυαγγείες. Η ηλιακή ακτινοβολία είναι ιδιαίτερα βλαβερή λόγω του μικρού πάχους και της λεπτής υφής του.

Μεικτό Δέρμα

Είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος δέρματος και θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένας συνδυασμός των προηγούμενων. Ο συνδυασμός αυτός δεν περιλαμβάνει ποτέ τους 2 “ακραίους” τύπους δέρματος, τον Ξηρό και τον Λιπαρό δηλαδή αλλά υπάρχουν οι εξής συνδυασμοί: Φυσιολογικό με Λιπαρό ή Φυσιολογικό με Ξηρό.

Ιδιαίτερα συχνό στο Μεικτό Δέρμα είναι η εμφάνιση λιπαρότητας στην περιοχή “Τ”, στα σημεία δηλαδή του μετώπου, της μύτης και του πηγουνιού. Ωστόσο με την πάροδο του χρόνου, σε όλους τους τύπους δέρματος μειώνεται η υγρασία της κερατίνης στιβάδας άρα και η λιπαρότητα στην επιδερμίδα.

Οι Τύποι Δέρματος μπορούν να χωριστούν και σύμφωνα με άλλα χαρακτηριστικά τους όπως για παράδειγμα:

Ενυδατωμένα – Αφυδατωμένα Δέρματα σύμφωνα με τα επίπεδα της υγρασίας στην επιδερμίδα

Κανονικά – Πορώδη – Ασφυξιακά (μικροί ως ανύπαρκτοι σε διάμετρο πόροι) Δέρματα με βάση το μέγεθος των πόρων του

Κανονικά – Ευαίσθητα (μόνιμη κατάσταση) – Ευαισθητοποιημένα (παροδική κατάσταση που μπορεί να οφείλεται στην ηλιακή ακτινοβολία, στο στρες κτλ) Δέρματα με βάση την κατάστασή του

Αν η Αισθητική είναι ένας κλάδος που σε γοητεύει τα σεμινάρια Αισθητικής του Spa Genesis θα σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις την καριέρα σου στη βιομηχανία της ομορφιάς άμεσα και δυναμικά!

Σεμινάρια Αισθητικής στις Σχολές Αισθητικής Genesis Academy

Δείτε τα Σεμινάρια ΕΔΩ